Oplaadbare batterijen

Batterijen, we kunnen niet zonder. Ze zitten overal in, gemiddeld heeft u er 80 in huis. Zijn ze leeg dan gooi je ze weg en dat is zonde.

Denk je aan je eigen portemonnee of het milieu, het is niet te laat om over te stappen op oplaadbare Batterijen. Waarom zou je iets weg gooien als je het kan hergebruiken? Merk de besparing direct in uw portemonnee en spaar het milieu. Denk groen, denk oplaadbare batterijen!

Wist je dat je tot 98% kan besparen met oplaadbare batterijen? Een alkaline aa kost als u hem goedkoop koopt € 0,40 een oplaadbare batterij € 2,00.

Het begint bij de lader
Wat de meeste mensen denken is dat de oplaadbare batterij het belangerijkste is maar het is juist de batterij oplader! De grootste bron van problemen is een oude lader die ergens op zolder ligt en weer gebruikt wordt. Begrijpelijk want die doet het nog, echter verkeerde zuinigheid. De nieuwe generatie oplaadbare batterijen hebben zo'n grote capaciteit dat een oude lader er 10 dagen over doet om de batterij vol te krijgen. Dit gebeurt natuurlijk niet waardoor de batterijen maar een beetje geladen zijn en dus snel leeg zijn.

24 artikel(en)

per pagina

24 artikel(en)

per pagina

 

Zoveel soorten batterijen

Batterijen we kunnen er niet meer zonder, ze zitten overal in en je hebt er ± 80 van in huis. Er zijn vele soorten en maten en voor allemaal geldt als ze leeg zijn gooien we ze weg, en dat is zonde. Niet alleen voor uw portemonnee maar ook voor het milieu! Gelukkig zijn voor de meeste batterijen ook heroplaadbare varianten te koop. Voor de meeste oplaadbare batterijen geldt dat ze na 3 tot 5 keer opladen al terug verdiend zijn terwijl ze wel tot 1000 maal oplaadbaar zijn. De capaciteit van een herlaadbare batterij is tegenwoordig gelijk aan een alkaline batterij.

 

Voor bijna elke toepassing een oplaadbare batterij!

Waar je ze ook in nodig hebt: mp3 speler, afstandsbediening of  erotische speeltjes, voor praktisch elke toepassingen is er wel een oplossing. Zo heb je voor een fotocamera of een afstand bestuurbare auto krachtpatsers nodig terwijl in een ab de oudjes/afdankertjes het nog perfect doen.


Het begint met een goede batterijlader

Uiteraard moet een oplaadbare batterij ook worden opgeladen. De oplader waar je keuze op valt, maakt dat je er blij of ongelukkig van wordt. Denk nou niet: "ik heb nog een oude lader op zolder liggen die het nog doet”. De capaciteit die destijds in een oplaadbare batterij ging, was een kwart van wat er nu in kan. Zou je een lader gebruiken die slechts 60 mAh laadt, dan heb je voor een AA batterij van 2700 mah 50 uur oplaadtijd nodig. Haal je hem eerder uit de lader, dan is hij slechts een stukje geladen en dus ook weer snel leeg, dit zorgt uiteraard voor veel irritatie.

Kies de beste batterij lader die bij jou past

Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk om eerst te kijken wat je nodig hebt:

* Wat moet de batterijlader kunnen laden; AA, AAA, 9 volt, c-baby, mono-D
* Moet hij mee kunnen op reis (net spanning)
* Moet hij in de auto kunnen laden
* Hoeveel batterijen wil je tegelijk opladen
* Hoe snel moet hij de batterijen opladen

 

 Als je dit op rij hebt gezet  ben je zover om een later te kiezen die aansluit bij je wensen, maar er is nog 1 zeer belangrijk aandachtspunt!

 

Aantal laadkanalen

Ho stop, dit is echt belangrijk. Hoeveel laad sloten heeft de batterijoplader die je op het oog hebt? De beste lader heeft voor elke batterij een eigen laadkanaal. Een batterijoplader waar 4 batterijen in passen moet een 4-kanaals lader zijn. Kunnen er 8 in, dan moet het een 8-kanaals lader zijn.

 

De verkeerde techniek
Het gros van de laders laden per 2 batterijen tegelijk, je moet er minimaal 2 batterijen in doen voordat hij gaat laden. Hier zit het probleem, als die 2 batterijen niet van dezelfde capaciteit zijn of als 1 van de batterijen niet helemaal leeg is (wat in de praktijk meestal het geval zijn), dan krijg je problemen. De laadstroom gaat tegelijk door beide batterijen heen en de oplader stopt als er 1 batterij vol is, ongeacht of de tweede batterij helemaal opgeladen is of niet, deze kan dus half vol zijn.

 

De praktijk:
Batterij 1 is een aa 2500 mAh en de tweede een aaa 1000 mAh. Beide batterijen zullen nu max met 1000 mAh geladen worden er van uitgaande dat nummer 2 compleet leeg was. De lader stopt met laden als de batterij met de laagste capaciteit (nummer 2 in dit geval) geladen is. Het gevolg is dat batterij 1 maar 1000 mAh geladen heeft van de 2500 mAh (nog niet half geladen)  en zal dus snel leeg zijn!

 

Voorbeeld 2:
Beide batterijen zijn aa 2700 mAh, echter batterij 2 is half leeg. Ook nu zullen beide batterijen met maximaal 1350 mAh geladen worden omdat de lader afslaat als de halfvolle batterij vol is en dat is na 1350 mAh.